söndag 28 augusti 2016

Läsning handlar om .....


Läsning handlar om livet därför blir frågor
 om läsning också en berättelse om livet.


 
 
 


Mina tankar går till alla barn som nu börjar i skolan. Deras förväntningar på vad skolan ska ge dem. En liten flicka berättar för sin fröken att hon behöver inte gå i skolan för hon kan läsa. Den kloka läraren svarade - det är ju jättebra att du kan läsa men vi gör så mycket mer i skolan. Vi räknar, skriver, ritar, sjunger och leker. Då kanske det är något av det du vill lära dig mer om. Flickan svarade att hon vill lära sig att skriva fler ord. Flickan kunde läsa, för hennes föräldrar hade läste samma bok (på flickans önskan) varje kväll under lång tid, boken hade hon nu lärt sig utantill och upplevde sig som en som kan läsa. Skolan ska stå för det lustfulla lärandet det står i läroplanen för både förskolan och skolan. Läsa handlar om att lyssna och det gjorde den här läraren, hon lyssnar på vad flickan säger - att hon kan läsa och samtidigt ger hon flera förslag på vad skolan kan erbjuda just henne.
Jag följer Ann-Marie Körlings blogg, nu har hon givit ut en bok som heter - Ovan trädtopparna (måste läsa den) hon skriver bl.a. - att för en del läsare tycks det sitta en hackspett på axeln. Hackspett pickar och berättar att ”du läser inte som du ska och du läser inte det du ska läsa”. Det är en inre röst och blir en osäkerhet om den egna läsförmågan och om man läser det man ska. I skolan kan elever möta lärare med krav på att läsa något svårare, men läsaren som valt sin bok tycker om den och vet inte riktigt vad som menas med det svårare. Och det är diffust – vad menar vi när vi säger – läs en svårare? Kloka Ann-Marie föreslår att lärare ska tala och lyssna mer med läsaren och inte värdera lätt och svårt utan prata innehåll, vad berättar boken och vad fängslar läsaren. Många har också upplevt att läsningen i klassrummet, där elev efter elev högläser inför alla är besvärande och inte gör läsningen enkel utan den gör att läsaren påverkas av nervositet och därför hindrar läsaren.
Bilderna på denna sidan är bl.a. från  Höganäs bibliotek där man kan sitta i en solstol vid blåregnet och läsa. Segelbåtarna finns på Kulturhuset i Helsingör. Bokhandeln finns i Båstad. Busskuren där du kan "låna" en bok finns i Årsta Havsbad.

Inga kommentarer: