torsdag 5 oktober 2017

Lek, lek, lekSom vi lekte, att vi inte lekte ihjäl oss.......Astrid Lindgren

 
 
Nej, att någon skulle kunna leka ihjäl sig är inte troligt, däremot är leken livsviktig för människan. Men hur ser det ut för barn idag, hur prioriteras leken? Leken är grunden för barns lärande, säger Skolverket. Om det nu är så borde det lekas mycket mer än vad det görs på våra förskolor och skolor. Det planeras för många olika aktiviteter men planeras det för lek? Leker är inget man gör i väntan på något annat. Leken behöver tid, rekvisita och framför allt lekglada vuxna. I går bjöd Liber förlag in till seminarium på Stockholms universitet. Inbjudna föreläsare var Birgitta Knutsdotter Olofsson, Ingrid Engdahl, Ingrid Pramling Samuelsson, Agneta Jonsson samt Anne Kultti och Niklas Pramling. "Tunga" namn inom forskning och pedagogik. Tre nya böcker presenterades av författarna själva: -Den fria lekens pedagogik. -Barns rätt till rötter och fötter och -Förskolans yngsta barn. Birgitta Knutsdotter O berättade att hon pratat med sin storasyster (94 år) på morgonen som undrade om Birgitta var nervös inför dagen. Hon svarade att hon hoppades att inte tappa ord eller den röda tråden. Birgitta som är ett par år yngre än sin syster klarade sin föreläsning galant. Inga Power Point bilder, ingen dator som krånglade. Det blev en föreläsning på ca. 1 tim. med skratt, glädje, inlevelse men också alvar. Lekreglerna, ömsesidighet, samförstånd och turtagning ska alla som jobbar med barn känna till. Lisbeth Palme sa efter en av Birgittas föreläsningar -det är grunden för demokrati.
Lokalen rymde 50 personer och av dessa var minst 7 utbildade lekarbetspedagoger. Mer om Lekarbete finns att läsa på www.lekarbetspedagogik.nu


3 kommentarer:

Veronica sa...

Godkväll! Du undrade vad Blooming Friday är för något :)
Det har funnits i en hel massa år nu men har paus under sommaren. Blandrosorochbladlöss lägger upp ett tema som man ska blogga om veckan efter. Nästa veckas tema är Trädgården just nu, tror jag ! Skriv ett inlägg om temat och länka till Blooming Friday! Du kommer få massvis nya kontakter bland bloggare och det är kul att få teman under vintern när det är lite bloggtorka!
Om du behöver hjälp att länka så är det bara att höra av dig :D

//Veronica

Hélena Parmér sa...

Ser att Veronica har hunnit före mig och svarat :-)
Precis som hon skriver så lägger jag ut ett inlägg på temat och så kan alla länka sina inlägg. Superroligt att hålla igång bloggandet när det blir vinter. Man behöver inte ta tolkningen på blodigt allvar utan mest se det som en rolig grej. Häng gärna på, alltid roligt med nya bekantskaper och hör av dig om du undrar över något!
Ha det bäst!
Hélena

Bettys beundran sa...

Stort tack för svar om blommig fredag. Tycker också att hösten känns lite svår när det blir mörkt och alla växter vissnar ner. Men då är det fint att tända ljus, ha långa middagar och glädjas åt Jätteverbenorna som bara fortsätter att blomma.